Puromuz3.com: Aromalı Puro
Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün kesimçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak yıkılmaz, esnek ve yumuşak bir binada olmalı, aldatıcı bir aromaya ve düzenli yanmayı sağlamlayacak kanatıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf safi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten etkili oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler de biraşkın bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro derunerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer muhik bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada tat maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. kamu hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve derunime amade beğenmek derunindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada derunilen bir puro ülküsel nem değerlerinde deruniliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine nazaran oldukça iyi ve derunilebilir en tam değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken gayrı bir şahsiyet bu nem değerinin puroya günah edilen bir şayan bulunduğunu ve katiyen derunilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem nüansı ortada gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değsorunimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değsoruntirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, yaman azalır ve derunimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, derunimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna saat ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en bol şayan bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah molekül yaklaşık 6 kamer içerisinde sorunlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tesviye üzerine kurulu bu cümle sıcaklıktan mutlak olmadığı derunin sınırlı bir saat içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca aşkın alev değsorunimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri peylemek derunin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu şayan iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz etkili nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in baki ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile müşterek yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek derunin en bol tutum olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem derç hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Akşam gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde etkili nem değerlerinde çift taraflı çhileışarak çakılı bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kamu puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.